lørdag 29. oktober 2011

Vita hjertego` gulasjsuppe

Ingredienser
Løkblanding:
200 g løk
4 fedd hvitløk (kan sløyfes)

Kjøttblanding:
450 g storfekjøtt (flatbiff eller fettfri høyrygg)
1 ss paprikapulver
1 ts mineralsalt (1 ts tilsvarer 7 g)
1 dl vann (til å koke ut pannen med)

Grønnsaksblanding:
200 g rød paprika
300 g gulrot
200 g kålrot
200 g potet
3 ss tomatpure
0,5 ss brunt sukker
2 dl vann (til å koke ut pannen med)

Selve suppen:
400 g hakket hermetisk tomat (1 boks tilsvarer 400 g)
6 dl vann
2 ts timian (tørket)
1 stk laurbærblad
1 kn karve eller spisskummin (knust i morter)
1 kn chilipulver
1 kn kayennepepper
1 stk buljongpulver (kjøtt eller grønnsaksbuljong i terning)
1 ts mineralsalt (kan sløyfes, smak deg til)
0,5 ts appelsinskall (meget finraspet/hakket)
1 dl frisk persille (vasket og finhakket)
4 stk Vita hjertego` rundstykke (á 100 g)

Fremgangsmåte

Fresing av løk:
Rens og hakk løken i mindre biter. Rens og finhakk hvitløk. Margarin, løk og hvitløk has i en teflonbelagt stekepanne. La det hele stå å surre over middels varme i ca. 15 minutter til løken er gylden på farge og myk i konsistens og man har fått fram den søtlige gode smaken i løken (må ikke brunes).
Alt has over i en stor gryte/kjele.

Fresing av kjøtt:
Kjøttet renskjæres for fett og hinner og kuttes opp i 2 x 2 cm. terninger. Stekes i margarin i stekepannen på middels sterk varme slik at du får dannet en god hinne rundt kjøttbitene (dette gjøres for å unngå at kjøttet trekker til seg for mye fett samtidig som kjøttsaften beholdes inne i kjøttet. Har du for svak varme eller for mye kjøtt i stekepannen vil en ikke få hinne på kjøttet og kjøttet vil bli tørt).
Skru ned varmen på platen og dryss paprikapulver og mineralsalt over kjøttet og la det surre med den siste tiden. Kjøttet has over i kjelen sammen med løken. Kok ut stekepannen med litt vann og ha over i kjelen, det gir god kraft.

Fresing av grønnsaker:
Paprika renses, vaskes og strimles. Poteter, gulrøtter og kålrot renses og hakkes i terninger á 1 x 1 cm. Ha litt margarin i stekepannen igjen og surr grønnsakene i 3 omganger slik at en får en hinne på grønnsakene, da koker de ikke så lett i stykker, men beholder mye av sin naturlige form og tyggemotstand. Tilsett tomatpurè og brunt sukker i siste omgang og la det surre med den siste tiden sammen med noen spiseskjeer vann. Alt legges til slutt i kjelen sammen med grønnsakene.

Selve suppen:
Tilsett så hakkede tomater, vann, timian, laurbærblad, karve/spisskummin, chilipepper, kayennepepper, buljongpulver og finraspet appelsinskall (syren fra skallet tykner sausen noe, så man slipper å bruke stivelse) og la det hele stå å småkoke i ca. 40 minutter til grønnsakene er godt møre. Smak til suppen med pepper og mineralsalt og dryss i godt med frisk, finhakket persille.

Varm Vita hjertego` rundstykker i 10 minutter i stekovnen og server ved siden av suppen. Nyt et herlig måltid med varmede, næringsrike ingredienser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar