fredag 15. mars 2013

Usynlig, men veldig tilstede...


Hva er hypothyreose? 

Den typen jeg har er autoimmun thyreoiditt, også kjent som Hashimoto's thyreoiditt.
Hypothyreose er en sykdom som betyr at man har lavt stoffskifte. Sykdommen er ofte kronisk, den kan være arvelig og behandlingen er oftest livslang. Sykdommen er mest kjent for å ramme eldre kvinner, men den rammer egentlig kvinner i alle aldre og også menn. Noen har også medfødt hypothyreose. Hypothyreose kan også være forbigående. Behandlingen består som oftest av thyroxin - tabletter. Det er imidlertid ikke alle som kan bruke thyroxin og da finnes det andre stoffskiftemedisiner man kan ta, det er etterhvert mange som har gått over til Armour og føler at de fungerer bedre på denne. Forskjellen på thyroxin og Armour er at mens thyroxin er kunstig fremstilt, er Armour fremstilt av tørket skjoldbruskkjertelhormon fra svin og inneholder både T4 og T3. Flere norske leger begynner nå også å skrive ut lijodthyronin (T3) som et tillegg til thyroxin (T4). Om legen ikke er villig til å skrive ut thyroxin, har jeg hørt om folk som har fått dette via homeopat. Armour må bestilles av legen på registreringsfritak.

Skjoldbruskkjertelen produserer hormoner som har betydning for stoffskiftet, hormoner som igjen blir omdannet til andre hormoner blant annet i tarmsystemet. T3 er ett av disse hormonene og kroppens evne til å utnytte T3 riktig har betydning for stoffskiftet.

Noe av det som skjer hos en person med lavt stoffskifte er at skjoldbruskkjertelen av forskjellige grunner ikke produserer nok stoffskiftehormoner, eller at cellene i kroppen ikke får nok. Hos en med autoimmun thyreoiditt er det slik at kroppens immunforsvar går til angrep på skjoldbruskkjertelen og ødelegger den, slik at produksjonen av stoffskiftehormoner reduseres. Når stoffskiftet ikke fungerer slik det skal fører det til at kroppen går på "sparebluss" hele tiden og det kan bli et ork å leve et normalt liv.
Selv om de fleste allmennpraktiserende legene idag bør være godt oppdaterte på stoffskiftesykdommer, har jeg inntrykk av at det dessverre ennå finnes noen som ikke er det. Dersom du går til en lege som ikke er særlig interessert i å utrede deg for stoffskiftesykdommer, bør du få henvisning til en spesialist - en endokrinolog - for å få en sikker diagnose.

Sykdommen kan komme snikende over lang tid og noen merker kanskje ikke at de har den. Andre igjen oppsøker lege fordi de føler seg "ute av form" eller har en depresjon. Hypothyreose oppleves gjerne forskjellig fra person til person.
Som regel går det an å oppdage den med blodprøver, men det er tilfeller der dette kan være vanskelig. Noe av det skumle er at man godt kan ha blodprøver innenfor normalen og likevel ha sykdommen. Dette kommer av at de oppsatte grensene tilsvarer gjennomsnittet i befolkningen og ikke den enkeltes normalområde. Den enkeltes normalområde kan nemlig være adskillig snevrere enn gjennomsnittets. Dessverre finnes det leger som kun ser på blodprøveverdiene og ikke symptomene. Selvfølgelig skal man alltid utelukke andre årsaker til plagene, men stoffskiftet må heller ikke utelukkes selv om prøvesvarene er normale.
Om du alt har fått konstatert hypothyreose og går på thyroxin for det, husk at alle blodprøver bestandig skal tas fastende. Minimum 9 timer må gå fra du har tatt siste thyroxin og til prøven skal tas. Helst skal man være fastende når det gjelder mat og drikke også.

Mange av oss som også sliter med overvekt kan ha insulinresistens i tillegg til hypothyreose. For oss vil et lav-karbohydratholdig kosthold være gunstig for vektreduksjon. Du kan lese mer om såkalt glykemisk indeks og lav-karbo-dietter på linker.

Stoffskiftesykdommer er i slekt med flere andre sykdommer. Dette gjelder flere typer revmatisme som for eksempel leddgikt, lupus, og Sjögrens Syndrom. Fibromyalgi, osteoporose (benskjørhet) og diabetes + flere lidelser, regnes også med i denne slekten av sykdommer. Har man en eller flere personer i familien som har en eller flere av disse sykdommene, så er det en mulighet for at man selv kan utvikle en eller flere av dem. Man kan nemlig ha flere av disse lidelsene samtidig. Dette gjelder spesielt de autoimmune sykdommene.

Temaer som kreft i skjoldbruskkjertelen, operasjon og fjerning av kjertelen og behandling av dette, samt graviditet, svangerskap og fødsel i kombinasjon med hypothyreose, vil jeg ikke ta opp her. Det er imidlertid mulig for de som er interessert å benytte linkene jeg har satt opp til å finne mer informasjon om disse temaene og ikke minst diskutere i Sonja Midtliens debattforum.


Teksten er hentet fra Sonja Midtliens hjemmeside.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar