lørdag 29. oktober 2011

Hjemmelaget fiskegrateng

Ingredienser:
500 g torsk (kokt, uten bein og skinn)
1 ts mineralsalt
50 g ukokt makaroni (fiberrik)
0,5 ts mineralsalt
3 stk egg (skill plommen fra hviten)
30 g branflakes (knust)
680 g potet

Hvit saus:
4 dl lettmelk ekstra lett
1 stk liten løk (á 80 g)
3 ss hvetemel
1 stk gulrot (á 150 g)
1,5 ts mineralsalt
1 ts pepper
1 kn muskatnøtt (revet)
2 ts karri

Råkostsalat:
180 g gulrot
160 g kålrot
1 stk eple (á 150 g)
1 dl vann
1 ts eddik 7%
0,5 t ts brunt sukker
1 ts sitronsaft
På toppen av gratengen:

Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 °C.

Kok fisken i en kjele med vann tilsatt mineralsalt. Rens fisken fri for ben mens den fortsatt er varm og mos fisken lett mellom fingrene til den er i små biter.

Kok makaroni etter anvisning på pakken og hell vannet av.

Rens og riv gulrøttene fint.

Varm flytende margarin i en kjele. Tilsett finhakket løk og surr denne på middels varme i 1-2 minutter (skal ikke brunes, bare bli blank, da får løken en rund og god smak)
.
Melk og mel røres/ristes sammen til en klumpfri blanding. Has i kjelen sammen med løken og varmes opp under omrøring til sausen starter å tykne. Bruk visp. Tilsett mineralsalt, pepper, karri og muskatnøtt. Avkjøles i 5 minutter.

Ta fram en stor kjele eller bolle. Ha hvitsausen over i denne og tilsett så eggeplommene i hvitsausen og tilslutt fisken, makaronien og de revne gulrøttene. Bland alt godt sammen.

Stivpisk eggehvitene til de er luftige og ikke faller sammen.

Vend så eggehvitene forsiktig inn i fiske-/sausblandingen med slikkepott. Meningen er at fiskegratengblandingen blir så luftig som mulig. Rører du for mye vil luften forsvinne og gratengen blir mer kompakt.

Hell gratengen over i en ildfast form eller brødform på ca. 2 liter og strø over knust branflakes. Tips! Ha branflakes i en liten plastpose og knus med kjevle eller fingrene, da unngår du mye søl.
Settes inn på bakeplate nederst i stekeovnen og stekes i ca. 35-45 minutter. Legg over bakepapir hvis gratengen blir fort mørk. Stikk en tynn pinne/fyrstikk i gratengen, henger ikke noe ved er gratengen gjennomstekt.

Kok potetene mens gratengen står og steker i ovnen.

Tas ut av ovnen, serveres straks ellers vil gratengen falle sammen. Ha en ½ ss flytende margarin på hver porsjon ved servering.

Salat:
Lag salaten mens gratengen står i ovnen. Grønnsakene og eplet vaskes/renses og rives fint på et råkostjern eller i foodprosessor.
Vann, eddik, sukker og sitronsaft blandes i en bolle. Tilsett så grønnsakene/frukten og rør godt om. Settes tildekket og kjølig til gratengen er ferdig. Saft av en presset appelsin kan også benyttes som dressing.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar